Zoeken
  • Nickie Maes

De NAH-geboden - deel 1

Ik ben nooit echt christelijk geweest. Oké, ik ben gedoopt en heb mijn communies gedaan. Oké, ik vind het af en toe nog wel fascinerend om een mooie kerk te bezoeken in binnen – en buitenland. En misschien, als ik er zin in heb, steek ik zelfs eens een kaarsje aan. Want ja, je weet maar nooit…


Ik ga deze blogpost niet gebruiken om een debat te openen of er wel of geen God is, of er überhaupt nog iets is na het leven. Ik was eigenlijk begonnen met een paar ‘NAH lifehacks’ bij te houden; dingen die ik heb ondervonden het afgelopen jaar post-beroerte. Trucjes, tips, gewoontes,... om mijn leven (en dat van anderen ook) makkelijker en dragelijker te maken. Om te (over)leven met NAH. Ik noteerde ze, ik bekeek ze, probeerde ze uit, ik herbekeek ze, ik stelde ze bij.

Ik merkte tijdens het noteren en het toepassen van die ‘NAH lifehacks’ dat ze voor mij na een periode eerder geboden zijn geworden. Hierbij wil ik dan ook graag mijn eigen versie van de tien geboden delen. En wie weet heb je er zelf ook iets aan! Ik zal in een paar verschillende blogposts proberen om telkens een drietal NAH-geboden te bespreken.


#NAH-gebod 1: Wees geduldig met jezelf en met mensen uit jouw (directe) omgeving

Hersenletsel overkomt jou niet alleen. Ik heb het al vaak gelezen, gedacht, gehoord en zelf meermaals uitgesproken. Ook voor jouw omgeving is het een mokerslag en vergt het enorm veel aanpassing. Je hebt (andere) verwachtingen van de mensen uit jouw omgeving en andersom. Jouw rollenpatroon is veranderd, je hebt (meer) hulp nodig, etc.

De eerste maanden met NAH draaien vooral om herstel en revalidatie. Dat is al best zwaar en intens, maar “het echte werk” begint pas nadien. Ik heb dit proces al meermaals onderschat, ging van de ene inzinking naar de andere. Ik had geen geduld met mezelf of anderen. Bovendien sloot ik nog eens veel mensen buiten en deed ik af en toe zelfs alsof alles oké was. Achteraf gezien best surreële en donker komische reacties zoals: “Ja, ik heb een herseninfarct gehad, maar het is niks hoor, ik voel me oké, het komt wel goed.” Wat een farce. Tuurlijk was het ‘niet niks’. Ik weet niet waarom ik het deed. Omdat ik andere mensen niet wilde afschrikken? Omdat ik het zelf nog niet onder ogen wilde zien? Geen idee. Wel, dat soort maskers kan en wil ik niet meer opzetten. Het is wat het is.

Het is moeilijk om aan jezelf toe te geven dat je iets niet meer/nog niet kan. Het maakt je kwetsbaar. Mijn tip? Durf hulp aanvaarden en vraag het ook eens actief. Mensen zijn geen geboren ‘mindreaders’. Zij weten niet altijd wat je nodig hebt of wanneer je iets nodig hebt. Je kan natuurlijk niet altijd alles verwachten van anderen, maar een nee heb je en een ja kan je krijgen.


#NAH-gebod 2: Laat toxische, negatieve reacties voor wat ze zijn. Energie is kostbaar.

Je moet selectief zijn met jouw energie zodat je jouw "NAH-energiefactuur" kan drukken... De batterij is bij NAH'ers nu eenmaal altijd sneller leeg en geraakt bovendien vaak niet eens volledig opgeladen. Steek daarom doorgaans meer energie in jezelf, diegenen die je dierbaar zijn en mensen die het oprecht goed met je voor hebben. Jezelf opwinden, boos maken, frustraties uiten,.. het mag zeker nog, maar vergeet niet dat dit ook energie slurpt. Negatieve reacties zullen er altijd zijn, neem ze niet (altijd) persoonlijk en laat ze soms dan ook gewoon voor wat ze zijn. Bovendien komen ze vaak voort uit onwetendheid of onbegrip.

Wil dit zeggen dat je dan zomaar alles moet pikken? Neen, zeker niet. Maar weeg wel goed op voorhand af waar je wel/niet op reageert. ‘Choose your battles’ en 'Be the bigger person' zijn voor mij nog meer levensmotto's geworden sinds ik met NAH moet leven.

Ik persoonlijk heb besloten om mijn energie de komende tijd meer te steken in terug leren fietsen. Een fiets brengt me tenminste nog ergens. ;-)


#NAH-gebod 3: Elimineer overbodig geluid/afleiding.

Word je snel afgeleid of overprikkeld door die meldingen op jouw smartphone? Afzetten die handel! Ikzelf check een paar keer per dag mijn digitale agenda, Whatsapp en andere meldingen. Ikzelf word gek van die constante biepjes (ja, ook bij anderen). En hoewel het in sommige gevallen leuke of soms ook levensingrijpende berichtjes kunnen zijn zoals een mogelijke ‘love interest’ die vraagt hoe het met je gaat, jouw vriendin die een foto stuurt van haar pasgeboren kindje, een nieuwsmelding over het 'einde der tijden',… Let’s face it. Vaak is het gewoon een lullige melding dat er een software-update nodig is op jouw telefoon of is het jouw gezondheidsapp om te melden/shamen dat je nog 6485 stappen moet zetten die dag. Fomo is echt. En dat in combinatie met NAH kan een hel zijn. Bovendien is het constant checken op jouw telefoon onbeleefd als je in gezelschap bent… ;-)

Voorlopig werkt dit voor mij persoonlijk en ik heb intussen nog geen cruciale oproepen gemist van de Nationale Lotterij om te melden dat ik miljonair ben geworden... Zet jouw smartphone standaard op stil en verwittig indien nodig mensen hiervan dat ze beter bellen in plaats van te Whatsappen/sms’en als het echt dringend is. Het is niet dat je staatsgeheimen moet screenen, toch? En indien wel, dan is het sowieso niet slim om dit op je privé telefoon te doen.

Een totaal ander voorbeeld: tv-kijken. Kan ontspannend zijn, maar helaas wordt de serie of film allicht een paar keer onderbroken door luide, irritante reclameblokken. Ikzelf merkte dat dit me enorm kon storen en afleiden. Vaak zat ik zo ‘in het verhaal’ van wat ik dan ook aan het kijken was, dat een blitse, luide spot over een toiletreiniger of een of ander demonisch dieetproduct, heel dat gevoel van ontspanning teniet kon doen. En ja, er zijn heel wat manieren om reclame te omzeilen , maar niet altijd. Dus: kan je de reclame niet doorspoelen? Zet het geluid van de tv tijdens de reclame dan gewoon even uit! Oké, de beelden bewegen nog, maar je kan dan tenminste tijdens de reclame nog een gesprek voeren of beter focussen op iets anders.


Meer NAH-geboden volgen later!

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven