Zoeken
  • Nickie Maes

De NAH-geboden: deel 2

#NAH-lifehack 4: Zet structuur en planning voorop.

Ikzelf was voor mijn NAH vrij georganiseerd: een planner, een doener, een initiatiefnemer en een multitasker. En hoewel ik nog altijd graag creatief nadenk en graag zoveel mogelijk uit mijn dagen wil halen, moet ik toch vaak een stapje terug zetten. “En, en, en” gaat vaak niet meer. Kiezen is verliezen zeggen ze wel eens. Maar als je NAH hebt moet je dat kiezen toch meer voor lief gaan nemen.

Het afgelopen jaar merkte ik dat veel van mijn uitbarstingen of inzinkingen voornamelijk voortkwamen uit vermoeidheid en overprikkeling. Emotioneel word ik dan een echte stormwind: woest, onvoorspelbaar en onverbiddelijk als het moet.

Waar ging het vaak mis? Wel, ik plande mijn dagen nog altijd te vol. En ik had geen overzicht meer. Als ik mijn digitale agenda opendeed zag ik de ene afspraak/activiteit/taak na de andere. Ik zou er zowaar terug een beroerte van krijgen. Dat gebeurde gelukkig niet, maar epilepsieaanvallen kreeg ik helaas wel. Ik had ook nooit rust in mijn hoofd, dacht constant aan allerlei random dingen zoals: “over 7 weken als ik bij de neuroloog ben, moet ik nog een attest vragen”, “ik moet zeker de was doen dit weekend”, “ik mag niet vergeten om nog een verjaardagscadeau te kopen voor die ene persoon “, “ik moet mijn papieren bij de mutualiteit nog indienen”, “ik moet mijn planten nog water geven”. Je snapt het wel: ‘overthinking next level’. En hoewel ik vroeger moeiteloos die gedachten met opdrachten/taken/reminders kon opvissen uit mijn geheugen en bijna altijd op het juiste moment kon inplannen, is dit nu een absolute ramp. Mijn oplossing? Telkens er mij nog maar iets te binnen schiet, schrijf ik het meteen op of zet ik het meteen in mijn digitale agenda. Zo neem ik die irritante meldingen weg uit mijn brein die anders enkel voor storing en waas zorgen zodat ik beter kan functioneren. Het gevolg is nu wel dat ik niet meer zonder mijn digitale agenda kan. Ik check hem elke dag meerdere keren en pas hem haast stoïcijns toe. Gedaan met impulsieve beslissingen en spontaniteit. Verder gebruik ik ook kleurcodes zodat ik een overzicht krijg van mijn dagen en hoe druk gevuld ze zullen zijn. Ik probeer er ook telkens rekening mee te houden om minstens 2 keer per dag rust/ontspanning in te plannen. Bijvoorbeeld: rood = afspraak bij de dokter of werken, oranje = een huishoudelijk taak of administratie doen, groen = rusten, gaan wandelen, een bad nemen,.. Dankzij de kleuren kan ik in één oogopslag zien of mijn dagen al te veel oranje/rood zijn en beslissen om een bepaalde afspraak toch op een andere keer in te plannen.

Ben je niet zo voor technologie of gebruik je liever geen smartphone? Gebruik dan gewoon een papieren agenda en/of notitieblok. Eventueel kan je de kleurcodes toepassen door te werken met gekleurde post-its of markeerstiften.

#NAH-lifehack 5: Durf vaker nee zeggen zodat je volmondig ja kan zeggen.

Hier ga ik het specifieker hebben over de omgang met anderen. Uiteraard wil je nog een sociaal leven onderhouden, wil je er nog zijn voor anderen, deel uitmaken van verschillende groepen, een goede vriend/in, zus/broer, dochter/zoon, etc. zijn, maar het is niet altijd makkelijk. Je moet soms toch ook kiezen voor jezelf, kijken wat voor jou werkt, ook al strookt dit niet altijd met de ‘sociale verwachtingen’.

Ik was voor mijn NAH ook eerder een “ja-knikker” omdat ik steeds goed wilde doen voor anderen. Uiteraard is dit een mooie eigenschap, maar het is niet altijd haalbaar. Ik moet rekening houden met mijn ‘verkeerslichtagenda’, met mijn gemoed, het aantal uren slaap ik heb gehad, mijn energiepeil, … Ik kan niet zomaar op alles “ja” zeggen. Hoewel ik het vaak wel wil en zo toch een te drukke dag tegemoet ga. Op dat moment denk ik dan dat ik mijn lichaam wel even kan negeren, maar uiteindelijk moet ik het vaak toch bekopen achteraf. Zo kan een dagje weg of een familiefeestje resulteren in drie opeenvolgende dagen op de zetel liggen. Weer draait dit om kiezen en zal je vaker “nee” moeten zeggen. Kies zorgvuldig uit waar jij het meeste nood aan hebt en weeg desnoods af wat de belangrijkste afspraak in die periode is (bijvoorbeeld: een bruiloft van een naaste tegenover een tuinfeest van een collega). Kan/wil je er toch niet onderuit? Houd er dan rekening mee dat de dagen nadien mogelijks niet zo productief zullen zijn.

#NAH-lifehack 6: Verdeel en (be)heers jouw gesprekken.

Eens je op een feestje of afspraak bent beland, is het cruciaal dat je leert herkennen wanneer je overprikkeld of vermoeid geraakt. En ook, dat je meteen actie onderneemt of dit meedeelt aan jouw gezelschap.

Trek jezelf even terug als je voelt dat je overprikkeld geraakt of bent. Neem hierbij de tijd die je nodig hebt. Zo voorkom je mogelijke (emotionele) uitbarstingen of hoofdpijn en vermoeidheid achteraf. Bij mij doen 5 minuten al deugd. Ga even wandelen, even naar een andere kamer,…


Ik merkte vrij snel dat gesprekken volgen toch een kunst is die ik door mijn NAH verleerd heb. Maar ook hier heb ik weer tips die mij al geholpen hebben.

Bij kleinere groepen (<6 personen): geef aan als gesprekken te verwarrend worden of als mensen te veel door elkaar praten. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, maar dan moeten mijn gesprekspartners er toch vaak bijnemen dat ik soms eens ‘uitzoom’. En met ‘uitzoomen’ bedoel ik: ik kijk wel toe hoe de mensen praten en misschien vang ik af en toe wel eens een woord op, maar allicht ben ik intussen de stippen op het tafelkleed aan het bestuderen. Niet per se uit desinteresse, gewoon ter overleving.

Bij grotere groepen (>6 personen): probeer indien mogelijk aan de kop van de tafel te gaan zitten. Probeer niet in het midden te gaan zitten want zo heb je steeds langs iedere kant gesprekken die door elkaar stromen. Het is moeilijk om je dan te focussen. Bekijk ook met wie je vooral wil/kan praten. Sommige mensen zijn nu eenmaal luidruchtiger of drukker,.. niks verkeerd mee, maar misschien voor een hele avond toch wat ‘too much’. Gebruik jouw NAH gerust om invloed te hebben op de tafelschikking. ;)


Meer NAH-lifehacks volgen nog!

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven