Zoeken
  • Nickie Maes

Een nieuwe oude ik.

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

“Je zal wel snel terug de oude zijn “

Ik heb het ontelbare keren gehoord en gelezen in verschillende varianten. Allen goedbedoelde oppeppers.

En ja, dat dacht ik eerst ook. Ik maakte mezelf en anderen dat ook wijs. Mijn idee om snel snel op een week tijd terug te leren wandelen, linkerhand terug in orde krijgen zodat ik de week erop terug fulltime kon gaan werken en mijn actief leven terug kon oppikken…. ja, dat gaat toch niet gebeuren.


Ik ga dit niet langer onnodig verbloemen. Dit was enorm moeilijk om in te zien en om mee om te gaan. Vele depressieve huilbuien volgden in de kamer (die intussen meer weg heeft van een isoleercel) toen ik nogmaals merkte dat ik amper 10 minuten “deftig” kan wandelen, niet meer zo goed kan typen, mijn linkerarm nog altijd niet mee wil, constant moe en humeurig ben…

Ook de therapeuten merken “mijn dipjes” wel eens op en de motivatie is steeds vaker zoek tijdens de oefeningen.

Gespecialiseerde websites noemen het “levend verlies” waarbij je letterlijk moet rouwen om je oude leven los te laten.

Ik moet dus een nieuwe versie van mezelf vinden/maken..

Het woord “downgrade,” ligt zo op mijn lippen. Maar dat klinkt zo negatief.

Ik probeer het voorval meer te bekijken als een slecht uitgevoerde update…. een systeem reboot waarbij er vanalles is mis gegaan en er andere programma’s moeten geïnstalleerd worden ter compensatie.


Een nieuwe versie van de oude ik dus. Ik moet nieuwe manieren vinden om met NAH te leren leven, andere uitlaatkleppen zoeken, multitasken afleren, grenzen bewaken, keuzes maken, …


Nog een extra tip voor mensen uit de omgeving die moeten 'dealen' met iemand die door een moeilijke periode gaat: let op voor toxische positivisme! Het is fijn dat je iemand wil steunen door positief te blijven, maar ga niet alles plat relativeren en erken de moeilijke situatie. Een "alles komt wel goed" klinkt dan wel sympathiek, maar een "wat een kutsituatie, veel sterkte en moed" klinkt oprechter.
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven