Zoeken
  • Nickie Maes

Not thriving, not driving

Bijgewerkt op: 11 mei

"Met de auto ben je er toch op 5 minuten?" Hoe vaak ik die zin al heb moeten horen, meestal als repliek op mijn opmerking dat een bepaalde bestemming toch wat moeilijk bereikbaar is voor mij... Hoe vaak ik dan in stilte letterlijk de seconden aftel tot mijn gesprekspartner(s) tot zinnens komen, de "aha-blik" in hun ogen zie, misschien wat "ahja juist-gemompel" en dan het uiteindelijke besef dat ik helemaal niet MAG autorijden, dat mijn permanente rijbewijs letterlijk in gijzeling wordt gehouden ergens in het stadhuis van Sint-Niklaas waar ik het intussen zo'n dikke 2-3 jaar geleden heb afgegeven...Een verbod op autorijden is geen typisch gevolg van een hersenletsel gehad te hebben. Bij mij is de officiële reden dan mijn slaapepilepsie. Even context geven: na iedere epilepsieaanval, hoe klein of hoe groot ook, al slapend of niet, al pillenslikkend of niet, al heb je er 1 om de 11 maanden of 56 per 3 maanden, de "regel" luidt dat jouw rijbewijs na iedere aanval telkens voor 1 jaar

wordt ingehouden. Geen uitzonderingen. Geen onderhandelingen.

Het hersenletsel zorgt er "enkel" voor dat ik ook mijn rijexamen nog eens opnieuw mag doen in mei 2022, een jaar post de laatste epilepsieaanval... pure nostalgie dat rijexamen... Mag ik dan nu in plaats van een 'L' een bepaalde vinger ophangen aan de achterruit aub? 🤔En er zijn heel wat mensen die "plots" niet meer mogen of kunnen autorijden door allerhande medische redenen. De ene zal er ook al wat meer moeite mee hebben dan de ander.

Niet mogen autorijden is een serieuze beperking op de vrijheid en zelfstandigheid. De hele buitenwereld (inclusief de medische wereld die zulke beperkingen op 2 minuten tijd oplegt) gaat er mijn inziens ook gewoon te licht over.


De meeste mensen in mijn directe omgeving beseffen wel hoe "lastig dit wel eens is", maar het dringt toch niet altijd echt heel hard door.

Wil je echt weten hoe het voelt om voor een groot deel immobiel te zijn? Wel, dan heb ik een leuke real life experience voor jou om uit te testen! Kies een doodnormale week uit in jouw doodnormale leven (ja, zelfs tijdens corona). En telkens je de auto zou willen nemen om ergens te geraken; naar jouw werk, naar de winkel of de bakker, naar jouw fitnessclub of late yogales, een spontane tussenstop bij familie of vrienden die in dat mooie nieuwbouwhuis zonder dak in the middle of nowhere wonen,...

Telkens je nog maar overweegt om in die auto te stappen, geef je jezelf gerust maar eens een "slap in the face" en zoek je een andere manier. Ga gerust de alternatieven ook eens af... want uiteraard, kunnen/mogen autorijden of niet, niet iedereen heeft zomaar een wagen... Het blijft toch wel een luxe item of een onderdeel van een midlifecrisisbui.Houd wel volgende zaken nog even extra in het achterhoofd:

- je woont in een kerktorendorp, NIET in de stad. Winkels op wandelafstand = gemiddeld 25 minuten, geen 5

- je bent fysiek NIET in orde

- je bent GEEN minister of CEO met een privéchauffeur

- je hebt GEEN geld noch de pretentie om een taxi te bellen

- je woont in een wisselvallig en onvoorspelbaar klimaat met regelmatig buien van allerlei aard

- je bent GEEN kluizenaar en wil nog steeds deelnemen aan het dagelijkse leven


Openbaar vervoer? Ja! Zolang er überhaupt openbaar vervoer in de buurt is en je dan gegarandeerd kan zitten en rusten.

Fietsen of wandelen? Ja! Zolang de route minder dan 2 km is met toegankelijke paden zonder al te veel ander verkeer... Lift vragen aan iemand? Ja! Als dat past voor die persoon mits die ook een eigen leven heeft en niet telkens midden in de dag, op de meest random momenten, naar de meest random plaatsen, jouw chauffeur kan spelen.

Google Maps met bijhorende routebeschrijvingen is zowat mijn vaste compagnon geworden en meer dan eens zet ik mijn schoenen diepbedroefd terug in de kast omdat blijkt dat die bezoekjes aan die leuke brasserie in Antwerpen, een try-out conditie -of revalidatiebevordende sessie in die speciale gym, een solo wandeling in de afgelegen prachtige polders twee dorpen verderop, toch net wat te ver, te moeilijk en te veel zijn...

Conclusie van deze post? Niet mogen autorijden in combinatie met geen optimaal alternatief voorhanden hebben suckt!

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kerstkoorts