Zoeken
  • Nickie Maes

Van "stuffed turkey" naar "cold turkey"

De feestdagen zijn voorbij. De dagen waarbij jouw dagelijks dieet bestaat uit ovenhapjes, kroketten en ijsstronken zijn voorbij. We mochten intussen ook het nieuwe jaar 2022 inluiden.


En wat hoort er bij een nieuw jaar? Goede voornemens! Zo wordt bijvoorbeeld onze levensstijl ieder jaar standaard geviseerd: eerst is het oké om jezelf eerst dagenlang te overeten, om 13u al aan de wijn of de likeur te zitten, het is ook oké dat jouw dagelijkse beweging enkel bestaat uit van het ene salon naar het andere salon te hoppen... Om dan twee weken later (al dan niet onder druk van de media, venijnige opmerkingen van jouw nonkel Freddy, etc...) heel drastisch het roer om te gooien en te starten met een of ander dieet, dat fitnessabonnement te vernieuwen, die laatste fles wijn ver weg te verstoppen,... Op twee weken tijd ergens tussen die laatste gevulde kalkoen en de allereerste awkward nieuwjaarswensen op straat of op kantoor lijkt het alsof de hele wereld van mindset verandert, zo van: "hé, het is oké om nog wat dronken te zijn van de avond ervoor en deze roes nu weer aan te wakkeren met dat coupeke champagne" tot "hé, er is een nieuw jaar, is het eens geen tijd om volledig te gaan detoxen met groene sapjes"? Van "stuffed turkey" naar "cold turkey". Ieder jaar opnieuw.

Je zou haast beginnen denken dat hier een marketingmodel achter zit... 😉


Hoewel ik zeker ook voornemens mag hebben om nu toch eens te stoppen met ovenhapjes als avondmaal te nuttigen en dus ook een gezonder dieet te volgen, heb ik toch een hele andere focus dit jaar.


Vorig jaar had ik nog geen idee. Ik had geen idee wat voor een uitdaging 2021 zou zijn. Hoe vaak ik me nog slecht zou voelen, gefrustreerd ging zijn, heel diep zou wegzakken,... Ik dacht dat ik het ergste wel al gehad had in oktober 2020. Ik had mijn beroerte overleefd, ik was officieel na een paar angstige en eenzame weken in het ziekenhuis terug thuis. En vanaf dan zou het alleen maar beter kunnen gaan.

Nu, 2021 was op medisch vlak geen succes. De weg naar herstel en aanvaarding is duidelijk lang. Heel lang. Ik dacht dat ik wel even mijn oude zelf zou terugkrijgen op een jaar tijd: terug fulltime werken, sporten, autorijden, fietsen, reizen, even verhuizen en een leuk sociaal leven zou hebben vol nieuwe ambities en avonturen. Want ik ben een harde werker en ik kan dat. Want ik heb altijd vanalles kunnen bereiken zolang ik mijn best maar deed. Want ik ben geen opgever. Geen aansteller. Klinkt best zelfingenomen, toch? Wel, ik vond het toen ook wel ambitueus klinken, maar toch realistisch.Factcheck:

Zowat ieder voornemen dat ik had voor het afgelopen jaar, ben ik niet kunnen nakomen. Sommigen vervielen al de eerste maand, anderen heb ik moeten laten vallen na een aantal koppige maanden van verzet, herval en inzinkingen. Ik heb heel veel van mijn voornemens dus moeten droppen of minstens grondig herzien. Ik heb moeten toegeven dat enkel hard werken niet genoeg is. Ik heb moeten inzien dat niks nog hetzelfde zal zijn ookal doe ik nog zo hard mijn best.

Dat is pas "cold turkey".


Dus voor komend jaar heb ik besloten om mezelf wel wat meer credit te geven en steek ik die zelfingenomenheid ook meteen wat verder weg. Geen focus op harde resultaten of materiële zaken, maar meer op mijn gevoel en gemoed. En zoals altijd zijn deze tips voor mezelf gerust ook breder toe te passen voor zowat iedereen. Je hebt er alleen een open mind en af en toe wat zelfreflectie voor nodig. Ik help je al wat op weg met mijn voornemen te schrijven in tweede persoon:


"Houd vol, geloof in jezelf en probeer om niet te twijfelen aan jezelf. Enkel jij weet het beste wat je doormaakt/hebt doorgemaakt, hoe jij je erbij voelt, wat de gevolgen exact zijn, welke impact dit heeft op jouw leven, waar jij al vandaan komt en waar jij nog naartoe wil. Laat negatieve (toxische, onbegripvolle, nikszeggende) reacties van anderen hier geen invloed op hebben. Het is niet omdat anderen het niet (meteen) snappen, geloven, begrijpen,... dat jouw situatie of hoe jij je voelt bij die situatie dan ineens ook niet meer bestaat of plots niet meer van toepassing is. Probeer wel steeds open te staan voor constructieve feedback."

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het zal toch een moeilijke klus zijn om deze mindset constant aan te houden bij ieder gesprek, iedere discussie, ieder onderzoek, in iedere context. Maar het is het proberen waard. Dat is waar goede voornemens tenslotte rond draaien, niet?
115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven