top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNickie Maes

Menu van een compensatiekampioen

“Wel, dat avondje op restaurant verliep toch goed. Misschien ben je beter?” Het was een goedbedoelde opmerking van iemand uit naaste kring. En ja, dat avondje verliep best goed, maar ik heb dan ook heel wat gecompenseerd. Ik ben dus niet beter, ik denk dat ik mijn NAH gewoon beter kan compenseren en dus ook verstoppen. Een avondje op restaurant gaan, brengt voor mij nog een extra menu met zich mee, namelijk het menu van de compensatiekampioen.


De mise-en-place bestond namelijk uit een hele dag rust, echt platte rust. De agenda bewust leeg laten en al mijn energie opsparen voor ’s avonds om daar ‘all-in’ te kunnen gaan. Ook de amuses waren niet amusant, maar vooral een berekende voorbereiding. Mijn haren wassen doe ik namelijk nog altijd onhandig eenhandig en ze nadien drogen is vaak een brug te ver. Daarom had ik mijn haren ’s ochtends al gewassen zodat ze tegen ’s avonds vanzelf droog waren.

Bij de entree, wanneer we aangekomen zijn in het restaurant, weten de andere tafelgasten vaak niet dat de tafel die we toegewezen krijgen geen toeval is, maar het resultaat van lobbywerk om het bewuste tafeltje in de hoek te proberen krijgen en liefst niet vlak bij een geluidsbox.


Het summum van de avond is toch wel dat zodra het eten komt, ik even al mijn ‘natuurlijke motorische impulsen’ moet uitschakelen. Thuis snijd ik namelijk mijn eten al op voorhand met mes en vork zodat ik daarna enkel mijn vork met mijn rechterhand kan gebruiken. Mijn linkerhand is vaak nog instabiel en dus geen betrouwbare ‘vork’-partner.  Enkel op restaurant probeer ik me aan de ‘etiquette’ te houden om toch netjes met mes en vork te eten, maar dat kost me extra veel concentratie en moeite.


De kers op de taart zijn uiteraard de gezellige conversaties. Maar die vragen helaas ook wel wat compensatie, zeker wanneer er toch twee verschillende gesprekken naast elkaar ontstaan en ik niet weet naar wie of wat ik nog moet luisteren.


Uiteindelijk wordt de rekening gepresenteerd. Op restaurant is dit in klare cijfers, maar voor mij volgt er thuis ook nog een rekening waarvan ik nooit op voorhand weet hoeveel energie en recuperatietijd dit avondje van compenseren mij effectief zal kosten.

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

(Op)gevangen

コメント


bottom of page