top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNickie Maes

Mind my mindset

“Ik heb toch een positieve mindset en ik doe toch mijn best. Waarom blijven sommige dingen dan misgaan? Waarom begrijpen mensen me niet? Waarom krijg ik nog altijd rare reacties?” Ik heb meermaals zulke gedachten gehad. Ik was er lang van overtuigd dat zolang ik positief denk, dat dit automatisch ook positieve uitkomsten geeft. Maar nu weet ik dat dit onrealistisch is. Want ondanks mijn positieve mindset ben ik onder andere toch mijn job kwijtgeraakt, ondervind ik regelmatig onbegrip, zijn er heel wat sociale contacten verwaterd en blijven mijn beperkingen toch dagelijks opspelen.


Een mindset die ik meer heb leren toepassen is om een goed onderscheid te maken tussen wat ik effectief onder controle heb en wat ik niet meer onder controle heb. Dat laatste meer kunnen loslaten, zorgt voor een enorme druk van mijn schouders en meer rust in mijn hoofd. Dit is ook een belangrijke mindset bij interactie met de omgeving. Een voorbeeld: toen ik werd uitgenodigd voor een feestje zei ik tegen de jarige job: “Ik kan nog niks bevestigen, maar ik zal genoeg rust nemen en als het een goede dag is, dan kom ik.” Waarop job meteen antwoordde: “Ah, dus je komt waarschijnlijk niet.” De jarige ging er dus al vanuit dat ik waarschijnlijk niet zou komen, terwijl het eigenlijk even waarschijnlijk was dat ik wel zou komen. Dat was dus niet wat ik bedoelde, dat was niet wat ik had gezegd. Ik wou dat ie begreep wat ik zei. Maar dat is het hem net. Ik heb enkel controle over wat ik zelf zeg. Hoe anderen dit opvatten is niet meer onder mijn controle en dat moet ik dan ook loslaten.


En zo zijn er wel meer dingen die ik moet loslaten. Als ik grenzen aangeef, ligt het bij de anderen of ze die grenzen gaan respecteren of niet. Als ik mijn emoties en gedachten communiceer, liggen de reacties en emoties van de anderen ook niet meer bij mij. Als ik bepaalde intenties heb, heb ik geen controle op hoe anderen hier tegenaan kijken of wat ze ervan vinden. Het is niet makkelijk en het vraagt heel wat training en zelfliefde, maar ‘minding my own mindset’ zou wel eens keerpunt kunnen zijn voor mijn mentaal welzijn.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page